Kinderen betrekken bij de ceremonie? Hoe pak je dat het beste aan?

jun 11, 2023 | Nieuws & blog | 0 Reacties

Kinderen betrekken bij de ceremonie ?

Hoe kan je kinderen betrekken bij de ceremonie? Het is een vraag waarmee heel wat koppels geconfronteerd worden. Veel bruidsparen die tegenwoordig in het huwelijksbootje stappen, zijn vaak al gezegend met een leuke kroost of  soms had een van de huwelijkspartners al kinderen uit hun vorige relatie. Maar ook kinderloze koppels die trouwen en een mete-petekindjes als bruidskindjes willen betrekken bij de ceremonie kan de rol doen de kinderen op de bruiloft zullen spelen, vragen doen rijzen. Ik geef je hier een paar tips voor jullie kindvriendelijke ceremonie.

Tip 1:  Kondigen de aankomst van de bruid aan

Kies een leuk intredelied waarop kinderen  aan het begin van de ceremonie mogen aantreden.
Stel de kinderen  op in een rij, dat zijn ze toch gewoon van op school en geef ze elk een bord in de handen dat ze trots voor zich uit moeten dragen.
wat je precies op de borden schrijft, hangt van je persoonlijke voorkeur af en het aantal kinderen dat deelnemen. wij sommen hieronder een paar ideetjes voor je op.

  • ” Papa, mama komt eraan “.
  • ” Hier komt de bruid “.
  • “Ze vertrouwden ons niet met de ringen “.
  • “Tante/ metie komt eraan”.

 

Tip 2: Laat hun bloemen strooien

Cliche of niet, maar geef nu zelf toe, een schattige bruidsjonker die een pruillip opzet wanneer hij bloemblaadjes moet strooien op het gangpad. Het levert geweldige kiekjes op geloof me! Natuurlijk doe de bloemenmeisjes hun taak iets beter dan de bruidsjonkers. Al is elk kind anders. Met een mooie bloemenkrans op hun hoofd, zijn superschattige kiekjes.

Tip3: Huwelijksakte voor kinderen.

Net zoals het bruidspaar een akte laten ondertekenen aan het einde van de huwelijksceremonie, ook worden  de kinderen opgetrommeld om een kribbel te komen zetten en zo op symbolische wijze toestemming te geven voor het huwelijk van hun ouders. Bij mij kun je zulke contractjes krijgen .

Tip 4: Ringen uitwisselen

Om jullie kinderen helemaal te betrekken bij de hele trouwgebeuren, kopen jullie naast jullie ringen voor jullie zelf ook ringetjes voor de kinderen. Zij volgen het uitwisselen van de ringen van hun ouders vanop de eerste rij. Nadien worden ze er ook bij geroepen en krijgen zij ook een ringetje om hun vinger geschoven om te symboliseren dat het gezin voor altijd bij elkaar hoort.

Tip 5: Assistentie bij de rituelen

Als jullie een huwelijksceremonie met symbolische rituelen doen, kunnen de kinderen gevraagd worden om de benodigdheden aan te reiken. Denk hierbij aan het aanreiken van de roosjes bij een roosceremonie, verschillende soorten bij een roosceremonie, verschillende soorten zand mengen bij een zandceremonie of de lintjes brengen waarmee het bruidspaar letterlijk aan elkaar verbonden wordt tijdens een handfasting. Ook op dit vlak kan je heel creafief uit de hoek komen, aangezien er verschillende soorten symbolische huwelijksceremonies bestaan.

Tip 6: Fotograaf van dienst

Als je kiest voor een un plugged ceremonie waarbij je huwelijksgasten gevraagd worden om hun smartphones op te bergen, kan je misschien net het tegenovergestelde doen met de kinderen die aanwezig zijn? Stop hen wegwerpcamera’s in hun handen en leg hun uit dat zij wel tijdens de ceremonie foto’s mogen maken. Wedden dat je super grappige dingen gaat tegenkomen wanneer de foto’s eenmaal zijn ontwikkeld! Natuurlijk kan je fotograaf zijn/haar werk ook nog doen.

Tip 7: Afkloppen van het huwelijk

Of je nu een religieuze, symbolische of niet religieuze ceremonie plant, er is altijd wel een manier te vinden om kinderen het gevoel te geven dat ze deel uit maken van het verhaal. Vraag de ceremoniemeester, priester of de ambtenaar van burgerlijkestand of ze mogen helpen bij het sluiten van het huwelijk. De kinderen krijgen dan een speelgoedhamer waarmee ze op de huwelijksakte mogen kloppen en zo het huwelijk tussen mama en papa officieel maken of ze mogen een bel rinkelen of een liedje zingen.

Tip 8: Laat hen iets voorlezen.

Uiteraard is deze tip niet voor alle kinderen weggelegd. Ze moeten niet alleen kunnen lezen, maar bovendien op hun gemak zijn wanneer ze iets moeten voorlezen. En dat is voor jou puber misschien niet het geval. Hoe dan ook, laat hen de vrije keuze om al dan niet het woord te nemen. Een zelfgeschreven tekst is het mooiste, maar er zijn ook duizenden mooie gedichten die van pas kunnen komen

Tip9: Een verhaal voor jong en oud

Je kan je kinderen nog zo goed kennen, feit is dat wanneer alle ogen op hen gericht zijn, ze onvoorspelbaar worden. Misschien wordt die wildebras die altijd kattenkwaad uitsteekt wel superverlegen wanneer hij een zaal voor mensen moet toespreken of een of andere handeling uitvoeren. Wanneer je er zeker bent dat je de kinderen geen plezier doet met hen uitdrukkelijk in de kijker te plaatsen, raad ik je aan om het zo te laten. Wat je wel kan doen om alle kinderen bij de bruiloft te betrekken, is een verhaal op kindermaat laten voorbrengen. Dat is dan een verhaal over de liefde met ook voor de volwassenen een mooie boodschap.

Helemaal gezellig wordt het als alle kinderen naar voren geroepen worden en gezellig op een mat mogen gaan zitten voor het vertelmoment.

kinderboeken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *