Hoewel kinderen met een lentefeest nog niet zo lang geleden een uitzondering waren in de klas, zijn ze tegenwoordig lang niet meer de enige. Ook niet in katholieke scholen. De meeste ouders kiezen zonder al te veel twijfel voor een communiefeest of een lentefeest, maar sommige vragen zich af wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen de twee. De rol die de kerk speelt, zoveel is wel duidelijk. Maar is een lentefeest dan gewoon een feestje zoals een ander?
Een lentefeest met betekenis.
Over enkele maanden vieren de kinderen van het eerste en zesde leerjaar een mijlpaal in hun leven. Voor de jonge kinderen breken de jaren van verstand aan. De oudere kinderen zetten hun eerste stappen naar het jongvolwassenheid. Dat doen ze op traditionele wijze in het bijzijn van God, gevolgd door een eerste communie. Maar als je als ouder niet in god gelooft, is de keuze voor een lentefeest gauw gemaakt. Want God of geen God, je oogappel groeit als kool en dat mag gevierd worden geen enkel ouder kan zijn kind een feest en cadeautjes ontzeggen. Maar dat betekent niet dat een lentefeest geen betekenis kan hebben. Veel ouders kloppen aan bij een vrijzinnige humanisten, die samen met hen en hun kind een unieke ceremonie in elkaar steken, zodat hun kind weet wat zijn of haar lentefeest nu precies zo speciaal maakt.
De uitnodigingen en de bedankjes voor het lentefeest
Het verschil tussen een communiefeest en een lentefeest zit ‘m niet alleen in de ceremonie, maar ook in heel wat kleine dingen. In beide gevallen staat het feestvarken in de belangstelling en staan ze te stralen op de foto’s voor de uitnodigingen en de bedankjes, maar in het geval van een communie worden er soms ook christelijke symbolen zoals een wijnkelk of kruisje op de kaartjes. Alle gasten zullen erg blij zijn met je leuke foto!
Hebben jullie leuke hobby’s of interesses?
Steek een leuke knipoog in het ontwerp van je kaartjes naar je hobby of interesses! Denk maar aan een kaart met een dinosaurus of een unicorn… Originaliteit verzekerd!
Traditionele communiekledij voor het lentefeest.
Op hun grote dag zien alle kinderen eruit om door in de bladjes te zetten! De meeste parochies laten kinderen en hun ouders vrij om zelf communiekledij voor de ceremonie te kiezen, maar sommige parochies houden nog vast aan de traditionele witte pij, al dan niet met een houten kruisje dat de kinderen om hun nek dragen. Wat de kinderen tijdens hun communiefeest dragen, mogen ze natuurlijk helemaal zelf kiezen.
Een feest om nooit meer te vergeten! Wat is jullie voorkeur communie-/lentenfeest ?
0 reacties